Bostadsrätt

Bostadsrätt är en upplåtelseform vars popularitet ökat under de senaste årtiondena i Sverige. Ökningen beror främst på att hyresrätter omvandlats till bostadsrätter i takt med privatiseringen av allmännyttans lägenhetsbestånd. Upplåtelseformen går ut på att den boende äger rätten att nyttja bostaden under obegränsad tid förutsatt att bostadsrätten används för icke-kommersiella ändamål. Lägenhetsinnehavaren äger inte själva lägenheten, utan snarare en andel i bostadsrättsföreningen som i sin tur äger själva lägenheten. Lägenhetsinnehavaren kan således inte sälja lägenheten utan snarare överlåta den till en ny bostadsrättsinnehavare. Ofta kallas lägenhetsöverlåtelser, även i stadgarna, för lägenhetsförsäljningar trots att själva lägenheten aldrig saluförs i juridisk bemärkelse. I våra nordiska grannländer finns, förutom bostadsrättslägenheter, även så kallade ägarlägenheter. Tack vare denna upplåtelseform kan lägenhetsinnehavaren äga sitt eget boende utan att vara medlem i någon bostadsrättsförening. Ej heller behöver lägenhetsinnehavaren betala någon årsavgift till bostadsrättsföreningen. Den som äger en ägarlägenhet betalar istället för förbrukningsmaterial, VA-avgifter samt underhåll som i en bostadsrättsförening skulle bekostas av föreningens gemensamma likviditet. Bostadsrättsinnehavaren är skyldig att ansvara för lägenhetens inre delar, men till skillnad från ägarlägenheterna – där innehavarna står för såväl yttre som inre underhåll – måste bostadsrättsinnehavaren hålla till godo med att låta föreningen stå för målning av fasader, eventuella fönsterbyten och ventilationskontroll. Stambyten ingår i regel i en bostadsrättsförenings underhållsansvar, men den som äger sin lägenhet måste själva bekosta den del av stambytet som omfattas av den egna bostaden. Att samordna ett eventuellt stambyte med grannar är alltså ägarens ansvar. Upplåtelseformen ägarlägenhet kommer att komma även till Sverige. Den kommer inte att ersätta bostadsrätterna utan fungera som ytterligare en i raden av upplåtelseformer som existerar på den svenska bostadsmarknaden. Sammanfattningsvis är bostadsrätt således inte en egendom vilket felaktigt antyds i de fall då bostadsrätter är ”till salu”.

Bostadsrätt

2:a i Huskvarna med vätterutsikt.

2:a i Huskvarna med vätterutsikt.

2 rum och kök 55,5 kvm på norrängen, Huskvarna. Lägenheten ligger på första vån. med stor balkong i söderläge och vätterutsikt. Helkaklat badrum med badkar, stambytt 2004.
Balkongerna ska byggas ut i början av 2010 och det finns möjlighet att glasa in.
Stabil förening i lugnt område med närhet till Huskvarna centrum.

Avgift: 2508 SKR, i avgiften ingår värme
vatten och kabel tv.

Pris: 395000 el. högstbjudande.

Kontakt: 0735133803
nkn8910@hotmail.com

student söker lägenhet i Göteborg

student söker lägenhet i Göteborg

Jag är en student på 24 år som söker lägenhet i Göteborg senast september 09.
Är lugn och skötsam och har inga ekonomiska problem

bostadsrätt 3a smedby/kalmar

bostadsrätt 3a smedby/kalmar

säljer min bostadsrätt 3a i smedby/kalmar 95000,- nytt golv i hall o kök ,Bilder skickas vid intresse mvh camilla-sjoberg@telia.com

Uthyres Etage lägenhet i Vellinge med Havsutsikt

Uthyres Etage lägenhet i Vellinge med Havsutsikt

Etage lägenhet
5rum + kök
Egen TM/TT
Egen Disk
2st härliga badrum
Balkong
Telia Bredband
Kabel TV,Com hem
Vån 2+3 av 3 vån
Hiss
Förråd
P-plats
Perfekt för dig som vill hyra under kortare eller längre tid, ex arbete,byggtid av eget hus eller annat.

Önskas hyra andrahandslägenhet

Önskas hyra andrahandslägenhet

Är intresserad av att hyra en 1:a el 2:a i andrahand tillfälligt.
Är en skötsam tjej på 22år, som vill hyra en lägenhet omgående.

1:a 26 kvm

1:a 26 kvm

Lägenheten ligger i Flemingsberg och är 3 minuters gång avstand till pendeltåg och buss station. 5minuters tåg resa till Huddinge C och 17 minuters resa till T-central. Granne med Södertörn högskolan och Tandläkar högskolan. Flemingsberg nya centrum är ett stenkast från lägenheten. Där finns ett flertal affärer. Uthyres fr.o.m: snarast. Hyran är 6000 kr inklusive bredband och el. ut hyres omöblerad snarast

Lägenhet önskas fr.o.m. 1 mars 2009

Lägenhet önskas fr.o.m. 1 mars 2009

Hejsan, är på jakt efter en lägenhet i Södertälje. 1:a- / 2:a hand spelar ingen roll, o- / möblerad, allt av intresse! Är en 29 årig rök- / barn- / husdjursfri snickare med ordnad ekonomi!

BOSTAD MKT CENTRALT UTHYRES, 55 kvm, balkong, fullt möblerad, parkering och tvättstuga

BOSTAD MKT CENTRALT UTHYRES, 55 kvm, balkong, fullt möblerad, parkering och tvättstuga

Bostad 54 kvm, mkt centralt, med balkong, parkeringsmöjlighet, fullt möblerad och med fin tvättstuga. Uthyres i första hand till företag, men det finns även möjlighet för skötsam privat person att hyra lgh. Uthyres omgående.

Söker Lägenhet Omgående!!

Söker Lägenhet Omgående!!

hej
Jag är en skötsam tjej på 22 år som behöver lägenhet jag är djur och rökfri har en fast anställning god ekonomi kan flytta in omgående ni kan nå mig via e-post ellet tel:0739349197 mvh lisa

Hyresrätt i Visby önskas

Hyresrätt i Visby önskas

Jag och min sambo önskar hyra en lägenhet i Visby från och med sommaren/hösten 2009.
Vi berättar gärna mer om oss och vad vi letar efter.
Ring Lina på 0706020096

Prenumerera på innehåll
Bostadsrätt är en typ av lägenhet. Här kan du lägga till din annons om bostadsrätter. Alla kan göra det helt utan kostnad.